Börja med karting -absolut!

Gokart har länge setts som instegsklass för yngre förmågor som vill vidare till banbilar. Så är det inte längre! Som broshyren här bredvid säger så är det idag en idrott för alla åldrar.

Finns klasser för åldrar från 6 år och upp till.... Alla klasser finns beskrivna i broshyren här bredvid (klicka på bilden). Nedan har vi försökt att beskriva lite vad man skall tänka på om man funderar på att börja med gokart på lite "äldre dag".

Vilka klasser finns det?

Finns i princip två klasser att välja om man är över 20 år men under 32 år  - senior 125 och  KZ2. Är man över 32 år tillkommer även rotax max DD2. Kort om klasserna:

Senior 125 (även känd som rotax max) - Oväxlad klass där man kör med 125cc motorer med slirkoppling och elstart. Fria chassin men motorerna måste vara homologerade. Populärast motorn är Rotax Max Evo på ca 31Hk. Minimivikt för bil och förare är 167 Kg.

KZ2 - Värsting klassen när det gäller gokart. 125cc motor på ca 45 Hk och 6-växlad. Racing upplevelsen är grym med fart resurser som både räcker och blir över. 0 till 100 km/h på ca 3 sekunder och toppfarter upp mot 140 km/h..

Rotax Max DD2 Master - Den nyaste klassen där åldersgränsen har höjts till 32 år. Motorn är en plomberad 125 cc motor på 33 Hk och är tvåväxlad, växling görs med paddlar på ratten. Mest unika med denna motorn är att bakaxeln går rakt igenom motorn och har således ingen kedja - renare och enklare kan det inte bli!

Vilken klass skall man välja?
Är svårt att råda så klart...  Är man över 20 år är valet Senior 125 eller KZ2. Är man över 32 så tillkommer alltså DD2 som ett alternativ, så långt enkelt och tydligt.

Är man helt ny inom sporten, vill inte lägga allt för mycket pengar i början och vill lära sig karting från grunden så känns senior 125 som det naturliga valet. Finns gott om begagnade bilar och mellan 15-25 000 kr får man en bra bil (Senior 125 och Rotax Max är samma klass). Dessutom bra instegsklass om man vill börja tävla.

KZ2 är mycket svårkörare och fysiskt mycket jobbigare. Desstom betydligt dyrare för bilar i samma skick som ovan. Kanske 25 till 40 000 sek får man räkna med. Många "hobby förare" som är äldre väljer KZ2 främst för upplevelsen skull. Dessutom är det bra fysisk träning! Har man viljan att börja tävla är KZ2 en svår klass - som "äldre" hänger man inte med helt enkelt...

Är man över 32 år och vill ha enkel karting med en fart upplevelse i dignitet med KZ2 är Rotax Max DD2 det naturliga valet. Fungerar utmärkt för ren hobby körning men absolut perfekt att börja tävla med. Dessutom har DD2 elstart vilket inte KZ2 har. Begagnad bil ligger mellan 25 - 40 000 tsek här med och motorerna har en otroligt lång livslängd innan behov av renovering.

Vad behövs?

Adminastrativt:
Medlemsskap i gokartklubb
Gokartlicens
Träningskort på någon bana.
(Närmsta gokart klubb hjälper dig med detta. Kostnad för ovanstående "paket" är ca 2500 kr/år och då får man träna fritt på klubbens bana hela året.....).

Personlig utrustning:
Integral hjälm
Overall
Skor som går över anklarna
Handskar

Rekomenderas att man även använder ett revbensskydd då risken för revbensskador är uppenbar.

Kringutrustning:
Bensin dunk
Vagn/bil att transportera karten till och från banan
Kartvagn (dvs en vagn att ha karten på i depån).
Oljematta

 

 

 

DD2 final - Klippan 2016

DD2 förfinal - Klippan 2016